İş Makineleri 

Birçok sektörde iş hayatının vazgeçilmezi olan iş makineleri, insan eli ile yapılamayacak ağır işleri yapar. İnşaat sektöründe, kazı işlerinde, zirai faaliyetlerde, sıkıştırma işlemlerinde, yükleme faaliyetlerinde işlerin kısa zamanda yapılabildiği iş makineleri, beraberinde birçok risk barındırır. Bu riskler iş makinesini kullanan personelin davranışlarından kaynaklı olabildiği gibi iş makinesi periyodik kontrolü işleminin aksatılmasından da kaynaklanabilir. İş makineleri ile ağır işler yapıldığı için meydana gelebilecek kazalar da ağır ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilmektedir. En çok kullanılan iş makineleri arasında kazıcı-yükleyici (beko loder), yükleyici (loder), ekskavatör (kazıcı), fore kazık makinesi, silindir, dozer gibi makineler yer alır. Bununla birlikte jeneratörler ve hava üreten kompresör makineleri de iş makinesi kategorisinde değerlendirilir.

İş Makinesi Periyodik Kontrolü Önemi

İş makineleri; bakımı, iş makinesi periyodik muayenesi ve kullanımı dikkat, özen ve bilgi gerektiren ekipmanlardır. İş makineleri kullanımı sırasında ezme, sıkıştırma ve devrilme gibi birçok risk barındırır. Bu sebeple bu makineler için dikkat edilmesi gereken birçok güvenlik ve bakım önlemi yer alır.


Örneğin;

  • Makine çalışır durumdayken üzerindeki ışıklı ve sesli uyarıcılar mutlaka çalışır durumda olmalıdır.
  • Operatörün görüş alanını engelleyecek herhangi bir unsur olmamalı ve görüş alanı yeterli olmalıdır.
  • Makine kumandasının yapıldığı operatör kabini, operatörü çalışma esnasında fırlayan, düşen v.b. cisimlerden koruyacak nitelikte olmalıdır.
  • Hareket ve durdurma kumandaları doğru çalışmalı, makinenin göstergeleri okunaklı olmalı ve kusursuz çalışmalıdır.
  • Operatör koltuğu rahat ve ayarlanabilir nitelikte olmalıdır.
  • Makinenin hidrolik sistemi, bağlantıları, hortumları, silindirleri v.b. teknik aksamı sağlam olmalıdır.

Bütün bu güvenlik ve bakım önlemleri için iş makinesi periyodik kontrol ve muayenesi makinenin kullanım sıklığı, çalışma koşulları ve yasal mevzuat dikkate alınarak aksatılmadan yapılmalıdır.


İş Makinesi Periyodik Kontrol ve Muayenesi Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?

İş makinesi periyodik kontrol ve muayenesi işleminin ilgili yönetmeliklerce; varsa imalatçı firmanın öngördüğü kıstas ve aralıklarda yapılması gerektiği belirtilir. Bu durum imalatçı firma tarafından belirlenmemişse, iş makinesi periyodik kontrolü makinenin kullanıldığı ortam şartları, kullanım sıklığı ve kullanım süresi gibi risk faktörleri göz önünde bulundurularak belirlenecek periyotlarda gerçekleştirilir. “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” uyarınca, olası durumlar dışında belirlenen muayene aralığı bir yılı aşmamalıdır. İş makinesi periyodik muayenesi işlemi kanunen zorunludur. 

İş makinesi periyodik kontrolü işlemini profesyonel ekibimiz ile yasal mevzuata uygun olarak gerçekleştirmekteyiz. Sizler de hem yasal gereklilikleri yerine getirmek hem de iş güvenliği açısından olası tehlikeli durumların önüne geçmek için hemen bizimle iletişime geçebilir, profesyonel hizmet alabilirsiniz.

Ziyaretinizi planlayın

İLETİŞİM KURUN

İLETİŞİM KURUN

Ziyaretinizi planlayın