Hidrofor Periyodik Kontrolü

Hidrofor Nedir?

Konutlar, siteler, endüstriyel tesisler veya yüksek binalar; kısacası bütün yaşam alanlarında hidroforlarla karşılaşabilmekteyiz. Hidroforlar bulunduğu mekanlarda, şebeke su basıncının yetersiz kaldığı durumlarda depodan ya da şebeke suyundan alınan suyu basınçlandırarak istenilen noktalara ileten ekipmanlardır. Günümüzde elektrikle çalışan modelleri yaygın olan ancak manuel çalışan modelleri de bulunan hidrofor sistemleri genleşme tankındaki suyu pompanın ürettiği basınç ile basınçlandırıp istenilen noktalara basınçlı olarak iletir, böylelikle kullanılan suda istenilen basınç elde edilir. Basınçlı kapların periyodik muayenesi, iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği gereği hidrofor periyodik muayenesi gerçekleştirilir.

Hidrofor Bileşenleri

Hidrofor Pompası: Genleşme tankı ve sisteme basılacak suyu basınçlandırmaya yarayan hidrofor sistem bileşenidir. Debi ve istenilen basınca göre seçilebilecek modelleri mevcuttur.

Genleşme Tankı : Pompanın ürettiği basınçlı suyun depolandığı ve, basınçlı su ihtiyacında pompa devreye girmeden hızlı bir şekilde tesisata basınçlı su sağlanmasını sağlar. Tesisatın su ihtiyacına bağlı olarak kapasiteleri değişkenlik gösterebilmektedir. Tankın içinde bulunan membran ön gaz basıncı için kuru hava ile basınçlandırılmıştır. Ön gaz basıncının düşmesi durumunda dikkat edilmemesi membranın deforme olmasına sebep olur.


Prosestat (Hidrofor Basınç Şalteri) : Hidrofor ve pompa gibi bütün basınçlı kaplarda yer alan ve ekipmanın otomatik olarak çalışıp durmasını sağlayan ekipmandır. Basınç şalteri ya da basınç anahtarı da denilir. Hidrofor panosunda yer alan kontaktörlerin devreye girmesini sağlayarak pompa motorlarına çalışma sinyali gönderir ve aynı şekilde istenen basınca ulaşıldığında motorların çalışmasını durdurur.
 

Manometre: Basınç gösterge cihazıdır; hava ya da sıvı ile çalışan bütün basınçlı kaplarda mevcuttur. Çalışma kapasitene uygun olarak seçilmiş olmalıdır.


Çek Valflar: Pompa çalışması durduğunda ve basınç düştüğünde tesisattaki basınçlı suyun geri basmasını ve ters yöne gitmesini engeller.

Hidrofor Çeşitleri

Kapasiteleri ve tüketiciye sunduğu faydaları açışından çeşitlendirilebilen üç farklı tip hidrofor seçeneği vardır:
 

  • Akış Kontrollü Hidroforlar
  • Yatay Tanklı Hidrofor
  • Kontrol Panelli Hidrofor

Hidrofor Periyodik Muayenesi

Tesislerde ve konutlarda hayati öneme sahip olan su ihtiyacını sağlayan hidrofor sistemlerinin kesintisiz ve verimli çalışması için bakım kontrol ve periyodik muayenelerinin düzenli yapılması gerekmektedir. Hidrofor periyodik muayenesi TS 10576, TS 1911, TS 11490, TS EN 13831, TS EN 764-7 standartlarında belirtilen kriterler ve İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine bağlı olarak muayene edilir.

Düzenli ve eksiksiz HİDROFOR PERİYODİK KONTROLÜNÜN FAYDALARI;

  1. Arızalanma sayısında azalma böylelikle daha az su kesintisi yaşanacaktır.
  2. Erken müdahale ile tank gövdesi yerine sadece membran değişimi ile daha az maliyetli çözümler.
  3. Basınçlı kabın patlamasıyla sonuçlanabilecek iş kazalarının önüne geçme
  4. Çalışanların çalışması için daha emniyetli bir ortam sağlayarak çalışma veriminin artmasına katkıda bulunmak.

İşletmenizde yer alan  hidrofor periyodik muayenesi hakkında ayrıntılı bilgi almak ya da işletmenize kurmayı planladığınız hidrofor sistemlerinizle ilgili bilgi almak için iletişim kanallarımız ya da sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz