top of page

Lojistik Depolarda Yangın Güvenliği: Hava Örneklemeli Yangın Algılama Sistemleri

Depolama tesisleri söz konusu olduğunda yangın güvenliği kolay bir iş değildir. Yüksek hava akışına sahip geniş açık alanlarda duman hızla seyrelebilir ve bu da geleneksel dedektörlerin (duman dedektörü, ısı dedektörü vb.) erken alarm vermesini imkânsız hale getirir. Endüstriyel Raf Sistemlerinin kompakt, girift ve dikey yapısı nedeniyle depolardaki yangınlar hızla yayılabilir ve bu durum hızlı müdahaleyi oldukça güçleştirebilir. Gelişmiş dedektörlerin ve alarm ikaz sistemlerinin erken uyarı, güvenli ve verimli bir depo tahliyesi adı vazgeçilmez hale geldiği nokta burasıdır.


DEPOLARINIZI VE PERSONELİNİZİ KORUYUN!

Deponuzda Yer Alan Yağmurlama Sisteminin (Sprinkler) Sisteminin Yeterli Olduğunu Mu Düşünüyorsunuz ?

Sprinkler, sahip olduğunuz ürünleri değil, binaları ve yaşamları korumak için tasarlanmıştır. Bir yağmurlama sisteminin devreye girmesi için gereken ısı yüksektir bu yangının oldukça büyük olması demektir. Ayrıca yağmurlama sisteminin devreye girmesi sonucunda oluşan su hasarı, duman ve yangının neden olduğu hasar kadar kötü olabilir. Deponuzun etrafına bir göz atın ve malların ıslanmasının ve/veya dumandan zarar görmesinin sonuçlarını düşünün.


Depolarda Duman Algılama Konusunda Neden Farklı Bir Yaklaşıma İhtiyaç Doğmuştur?


Aşağıdaki nedenlerden dolayı depoda dumanın tespit edilmesi zordur:

  • Depolarda büyük miktarda hava bulunur. Duman bu kadar geniş alanlarda kolaylıkla seyreltildiğinden tespit edilmesi zorlaşır.

  • Depoların genellikle açık bırakılan birden fazla kapısı vardır. Açık kapılardan gelen hava akımı dumanı seyreltir hatta daha fazla.

  • Depoların tavanları genellikle yüksektir. Duman, tavan seviyesinin altındaki katmanlara ayrılır ve yalnızca yangın, dumanı yukarı doğru itmeye yetecek kadar termal enerjiye sahip olduğunda tavandaki duman dedektörlerine ulaşır.

  • Yangın oldukça büyük olana kadar depodaki depolama rafları dumanı hapsedebilir. İçin için yanan bir yangın, dumanın çevreye ulaşmaması nedeniyle saatlerce fark edilmeden kalabilir.

Bu nedenler geleneksel yangın algılama sistemlerinin yerine hava örneklemeli yangın algılama ihbar sistemlerinin kullanımının daha doğru bir tercih olcağının kanıtları olarak sıralanabilir.


Hava Örneklemeli Algılama Sistemleri Gerçekten Farklı mı?




Hava örneklemeli duman dedektörü sistemi (VESDA), korunan alandan hava örneklerini sürekli olarak dedektöre geri çekmek için bir numune alma boruları ağı kullanır. Son derece hassas, tabanlı dedektör daha sonra ölçüm yapar.  Havadaki duman miktarı, ölçülen duman seviyeleri, kullanıcı tarafından belirlenen 4 alarm eşiğiyle karşılaştırılır. Bu alarm eşikleri her türlü tehdide aşamalı yanıt verilmesine olanak tanır. Örneğin, ilk eşiğe ulaşıldığında soruşturma başlatılabiliyor, üçüncü seviye ise otomatik olarak itfaiyeyi arayabiliyor.

 

Hava Örneklemeli sistemin bir depoda sağladığı temel faydalar şunlardır:

 

             Kolay bakım. VESDA dedektörü tavan yerine zemin seviyesine monte edilebilir

             Kapsam. Bir dedektör 2000 m2'ye kadar alanı kapsayabilir

             Kolay arayüz oluşturma. VESDA sistemi mevcut bir yangın paneli ve müdahale sistemi ile arayüz oluşturabilir.



Yangın Güvenliği için Neden Ekipman Muayene ile Çalışmalısınız ?

Ekipman Muayene Danışmanlık Hizmetleri olarak yıllardır her müşterilerimizin kendine özgün;

Yangın Algılama İhbar Sistemi,

Yangın Söndürme Tesisatı

Acil Aydınlatma ve Kaçış Yolları Sistemleri,

Merdiven basınçlandırma

Duman Tahliye Sistemleri

Bulunduğunun bilincinde ve teknik yeterliliğine sahip olarak danışmanlık ve denetim hizmetleri gerçekleştirmekteyiz. Erken uyarıların bir deponun güvenliği açısından ne kadar hayati önem taşıdığını biliyoruz.

Denetimlerde tespit edilen problemlere ilişkin çözümlerimizle her büyüklükteki deponun özel güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet sunmaktayız.  Sunduğumuz hizmetlerle depolarınızın güvenliği ve çalışanlarınızın emniyetini hizmetlerinizin aksatmadan ve verimliliğinizi düşürmeden gerçekleştirebiliriz. Sizlerde bu alanlardaki hizmetlerimizden faydalanmak ya da bilgi almak için bize ulaşın!

280 görüntüleme
bottom of page